11 feb Kamerbrief over belastingteruggaaf en indexatie alimentatie
Minister Weerwind (Rechtsbescherming) reageert op verzoek van de Tweede Kamer op een burgerbrief van 2 december 2021. Hij doet dit mede namens de staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst. De brief gaat over de verlaging van de belastingteruggaaf partneralimentatie en de indexatie van de partneralimentatie en de invloed op de draagkracht van de briefschrijver.
Sinds 2020 wordt de belastingteruggave alimentatie stapsgewijs verlaagd. Het maximale tarief waartegen de aftrekposten in aanmerking worden genomen, zal in 2023 gelijk zijn aan het basistarief van de inkomstenbelasting. Er is destijds voor deze tariefmaatregel gekozen om de verlaging van de belasting op inkomen in box 1 mogelijk te maken. Daarbij zijn alle persoonsgebonden aftrekposten in de maatregel betrokken, waaronder de partneralimentatie.
Bij de vaststelling van de draagkracht van de alimentatieplichtige voor vaststelling van te betalen partneralimentatie wordt rekening gehouden met het fiscale voordeel van de aftrekpost voor partneralimentatie. Omdat het fiscale voordeel van de aftrekpost voor alimentatieplichtigen in de hoogste tariefschijf vermindert, leidt dit inderdaad tot een lagere draagkracht voor deze alimentatieplichtigen.
Wijzigingsverzoek bij verlies aan draagkracht
De tariefmaatregel kan nadelig uitpakken in een individueel geval. Ook kan de indexatie nadelig zijn wanneer de individuele loonstijging lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Als dit het geval is, betekent dat een verlies aan draagkracht voor de alimentatieplichtige.
Ook bij gewijzigde omstandigheden is het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de ex-partners om te pogen onderling tot een oplossing te komen. Indien ex-partners er desondanks onderling niet uitkomen kan het geschil aan de rechter worden voorgelegd. De rechter zal bij vaststelling en wijziging van de alimentatie rekening houden met het effect van het verlaagd aftrektarief bij het vaststellen van de draagkracht.