Dag van de Scheiding

Op vrijdag 15 september is in Nederland de ‘Dag van de Scheiding’. Op deze dag zwaaien scheidingsadvocaten en familierechtmediators de deuren open voor gratis informatie over scheiden en alles wat erbij komt kijken. Het lijkt bijna op een ‘Echtscheidings-Happy Hour’ alleen  zonder cocktails, maar met koffie, de nodige tips en tranen.

 

De Oorsprong

De Dag van de Scheiding is ontstaan als een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) en is  een jaarlijks  terugkerend evenement. De oorsprong van de Dag van de Scheiding voert terug naar 15 september 1796, toen in Nederland de allereerste echtscheiding werd uitgesproken. Sinds 2010 wordt op of rondom deze historische datum de ‘Dag van de Scheiding’ georganiseerd om mensen bewust te maken van de complexiteit van scheidingen. Bij veel scheidingsadvocaten en familierechtmediators kan op deze dag gratis informatie worden ingewonnen over scheiden en alles wat bij een scheiding  komt kijken .

 

Professionele hulp bij een scheiding
Scheidingen zijn vaak complexe gebeurtenissen die zowel emotioneel als praktisch ingewikkeld kunnen zijn. Het beëindigen van een relatie is zelden eenvoudig, vooral wanneer er gedeelde bezittingen, financiële belangen en kinderen bij betrokken zijn. Veel stellen proberen tot een vreedzame oplossing te komen, maar emoties kunnen hoog oplopen en onenigheid kan de overhand krijgen. Professionele hulp kan helpen om de emoties te scheiden van de juridische en financiële aspecten van de scheiding. Het is daarom begrijpelijk dat partijen behoefte hebben aan begeleiding en ondersteuning.

In de afgelopen jaren hebben verschillende experts ingespeeld op de groeiende vraag naar hulp bij scheidingen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een toenemende industrie die zich richt op het bieden van ondersteuning aan mensen die door een scheiding gaan. Deze industrie omvat een breed scala aan diensten en professionals, denk aan scheidingsadvocaten, mediators, relatiecoaches, echtscheidingscoaches, therapeuten en financiële adviseurs. Het is zowel een reactie op als een weerspiegeling van de complexiteit van de moderne scheidingen.

 

Commerciële kant
Hoewel de Dag van de Scheiding gericht is op bewustwording en educatie, heeft het zeker ook een commerciële kant. Professionals zien dit als een kans om hun diensten in de schijnwerpers te zetten, zoals:

  • Promotie van hun diensten: Professionals kunnen tijdens de Dag van de Scheiding hun diensten en expertise onder de aandacht van het publiek brengen.
  • Klantenbinding: Sommige professionals hopen dat mensen die tijdens deze dag met hen in contact komen, later hun diensten zullen overwegen wanneer ze professionele hulp nodig hebben.
  • Naamsbekendheid: Voor professionals kan deelname aan dit evenement bijdragen aan het opbouwen van hun reputatie en naamsbekendheid in de branche.

Het is belangrijk op te merken dat commerciële belangen niet per se negatief zijn, zolang professionele ethische normen worden nageleefd en mensen eerlijke en waardevolle diensten krijgen. En het is ook aan het publiek om kritisch te zijn bij het selecteren van professionele dienstverleners en ervoor te zorgen dat ze betrouwbare en ethische professionals kiezen om hen te begeleiden bij hun scheiding.

 

Nieuw model ouderschapsplan
Dit jaar ligt tijdens de Dag van de Scheiding de speciale nadruk op het Ouderschapsplan, dat vijftien jaar geleden werd geïntroduceerd. Heeft het ouderschapsplan daadwerkelijk bijgedragen aan meer duurzame scheidingen, of heeft het mogelijk conflicten verergerd?

Om een goede conclusie te trekken, heeft de vFAS hierover een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren. Hiervoor zijn ouders benaderd die de afgelopen 15 jaar zijn gescheiden en hen is  gevraagd naar hun persoonlijke ervaringen met het ouderschapsplan.

De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd tijdens een symposium dat de vFAS organiseert op donderdag 14 september. Verder zal er een nieuw model voor het ouderschapsplan worden geïntroduceerd. Dit herziene ouderschapsplan is opgesteld in begrijpelijke taal en voorzien van verklarende leeswijzers, met als doel om ouders te ondersteunen bij de complexe uitdagingen van gedeeld ouderschap na een scheiding.

 

Tot Slot
De Dag van de Scheiding is een evenement dat aandacht vestigt op de complexiteit en de impact van scheidingen. Het benadrukt het belang van bewustwording, ondersteuning en informatie voor degenen die te maken hebben met scheidingen, en het moedigt mensen aan om op zoek te gaan naar hulp en begeleiding wanneer dat nodig is.

Hoewel sommigen wellicht terughoudend zijn tegenover de commerciële kant van deze dag, is het belangrijk om te realiseren dat deze dag ook bijdraagt aan het bevorderen van een positievere en gezondere manier om met deze complexe levensgebeurtenis om te gaan.

  

Bron: Verder-online.nl >>>