Ministerraad stemt in met nieuwe regels voor pensioen bij scheiding

De ministerraad heeft vorige week ingestemd met de voorgenomen nieuwe regels voor de verdeling van pensioengeld bij een scheiding. De Raad van State gaat zich er nu over buigen.

De voorgestelde modernisering houdt in dat beide ex-partners een zelfstandig recht op een deel van het pensioen krijgen dat ze tijdens het huwelijk opbouwden. Daardoor krijgen zij meer inzicht in hun financiële situatie na de scheiding, en wordt de levenslange afhankelijkheid vanwege het pensioen verbroken.

Het wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding 2021 ging in december in consultatie. Toen bleek al dat minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de aanspraken van de pensioengerechtigde en diens ex-partner losknipt. Op dit moment krijgt de ex-partner pas zijn/haar deel van het pensioen als de ander stopt met werken. Wanneer die overlijdt, stopt vaak ook de uitbetaling van het pensioen. Koolmees stelt nu voor om beide ex-partners een eigen pensioenpotje te geven, om dit soort problemen te voorkomen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Na inwerkingtreding verdelen pensioenuitvoerders de pensioenen automatisch zodra zij een melding van een scheiding krijgen. Ex-partners kunnen straks aangeven als zij het pensioen niet willen verdelen. Ook kunnen zij samen andere afspraken over de verdeling maken.

Bronnen: SC Online / Taxence